tirsdag 30. desember 2008

Mele Kalikimaka ame Hau'oli Makahiki Hou



For en uke siden var det lille julaften, og vi satt her med 25 grader i lufta og 26 i vannet og ventet på besøk fra kalde nord. Susanne prøvde febrilsk å fikse litt julestemning ved å se Grevinnen og Hovmesteren på youtube, uten videre hell. I dag er det lille nyttårsaften, og vi klemmer til med nisseri: Luke 24 i Wikiwikis bortgjemte julekalender er ute, og vil være åpen frem til 8.januar (vi er på Hawaiian time). Når klokken slår tolv, natt til niende, er det slutt én gang for alle. Wikiwiki avlives og pallplasseringene avgjøres. For å gjøre det ekstra superspennende legger vi ikke ut ytterligere stats eller noe annet før niende januar. Mest fordi vi svinser og svanser rundt på nærliggende øyer i perioden, men illusjonen av at det gjøres for spenningens skyld må dere gjerne tviholde på.

Vår kommende øyhopping henger selvsagt i hop med at vi har fått besøk av Hallvards mor og bror. De kom, som man kan lese i margen, på lille julaften, og rakk en dvask dag i bølgeskvulpet på Waikiki på julaften før skorsteinen ble fylt med nisser. Gavedrysset var upåklagelig, og selv om kalikimakastemningen aldri har vært fjernere på denne tiden av året, hjalp det litt på når eimen av pinnekjøtt etterhvert fylte rommet (iallefall for de som har for vane å spise slikt i jula).

På grunn av besøket blir avslutningen på halvåret som en slags best-of-O'ahu- kavalkade. Vi freser rundt og viser frem alle de tingene vi har likt best her på øya, og i tillegg skal vi på oppdagelsesferd på øyer vi ikke har rukket å besøke tidligere. Første nyttårsdag vender vi snutene mot Big Island. Derfra drar vi videre til Maui med fly, før vi går ombord i en super ferge og farer tilbake hit til O'ahu 6. januar. Dere får sikkert en rapport på hvordan turen har vært så snart den er overstått. Det blir nok bra, gitt at været er med oss, slik det har vært så langt. Til tross for meteorologenes skvalder om regnskyer så tunge som ambolter, har vi ikke lagt merke til noe annet enn et par avkjølende drypp mellom grillseansene på stranden, og at en forbipasserende tordenbyge rasket med seg hele strømforsyningen til øya andre juledag. Etter 12 strømløse timer gikk aggregatene tomme, og deretter fulgte 6 nye timer uten vann eller støt. Til slutt hadde de fått orden på sakene, og vi kunne igjen more oss med å trekke ned ting i toalettet og andre skøyale aktiviteter. Ifølge ryktene hadde Obama strøm hele tiden. Den snibelen. Barry har vi forøvrig ikke sett noe til, selv om vi har snurret rundt i kajakker i bølger som var altfor store til å padle kajakk i, rett utenfor huset han leier. Han har vel bedre ting fore. Nok får være nok. Vi er ganske brune.

torsdag 18. desember 2008

Early bird

Vi får vel begynne med det dere bryr dere mest om på bloggen - Nissen Wikiwiki. Gårsdagens bilde ble, som flere av dere oppdaget, lagt ut ca. en halvtime for tidlig. Dette på grunn av at vi på denne tiden kun var en wikiwiki tur hjemom for å sette fra oss Susannes thaimat-hundepose, før vi dro videre til en siste elgekveld med alle som bare er her ett semester. Vi mener vi løste det hele ganske rettferdig, da alle de som var først ut fikk ett ekstrapoeng hver. Dessuten gjorde vi opp med at dagens bilde ble lagt ut en halvtime for sent.




Ved siden av Wikiwiki har vi fokus på at folk forlater øya på ubestemt tid. Noen kommer forhåpentligvis tilbake og feirer nyttår med oss om ca. ett år, men resten ser vi nok ikke før vi er tilbake i Skandinavia. Det er litt lort.
Men etter lange forhandlinger har vi gått med på å videreføre vennskapet med de som blir igjen her. Så begynner vi ihvertfall ikke med helt blanke ark neste semester.

Dette semesteret har vi satt standarden på 108%, og det bør man jo være fornøyd med. I tillegg har Hallvards premature leiebetaling gjort ham til kjendis på Ohia, og varmtvannet kom tilbake i dag etter en ukes fravær. For å slippe at Hallvard blir overfalt av alskens paparazier, har vi i dag holdt oss innendørs og feiret med is og korrekturlesing. Vi gratulerer alle leveranter med leveransene sine, og Julie med dagen.




Nederst på siden har det nå dukket opp en ny avstemning. Det har seg nemlig slik at vi ville flytte fra undergrad-rommet vårt i ellevte etasje til et grad-rom i fjerde. Men siden den gang har (som tidligere nevnt) komfyren vår blitt oppgradert fra ubrukelig til brukelig, og vi har fått en vegg full av flotte papptegninger og en likanes julefisk i taket. De deserterende danskene har lagt igjen alt fra tyggis til lamper, og inventaret i vår overfylte lille kåk er dermed enda vanskeligere å forflytte. På den annen side er det andre rommet større, og våre nyervervede eiendeler kan spres utover flere kvadratcentimeter enn tidligere. Dessuten får vi nesten egen heis og slipper å vise ID hver gang vi skal inn i bygget. Men det er litt strev å flytte på seg, og utsikten er veldig mye styggere. Føler du deg ennå ikke skikket til å avgi din stemme, ta kontakt, så svarer vi gledelig på de spørsmål du måtte ha.

lørdag 13. desember 2008

Final final finally finished

For en uke siden i dag fikk vi et gjensyn med toppen av fjellet man kommer til ved å gå Wa'ahila Ridge. Denne gangen tok vi det litt mer med ro og kunne dermed nyte flott natur og utsikt. Vi hadde planlagt en liten avstikker, opp til Oahus høyeste topp, men da Per hadde glemt hekksaksen hjemme, og Christinas machete var temmelig uslipt, måtte vi gå hjem med uforrettet sak. Neste gang har vi utstyret i orden og langbukser på.

De siste dagene har det herjet et kraftig uvær i området her. Biler har lekt båter, tak har blåst av, veier blitt stengt og det har vært strømbrudd flere steder på øya. Selv har vi merket uværet på kroppen ved at paraplyen måtte frem, vår sedvanlige frøken ble byttet ut med en kontorfrøken, brunfargen vaskes bort og utsikten fra hybelen er skiftet ut med dette:



Til tross for det forferdelige været har vi vært på en svømmebasseng- og boblebadsfest. Dette gjorde det noe vanskelig for oss å få lagt ut Wikiwiki-bildet i tide, så vi beklager den tarvelige nødløsningen uten zoom de første timene. Festen var i regi av grekeren Orestis og svensken Marc, og de hadde for anledningen leid et $4,000,000 hus en limousintur unna Waikiki, i Hawaii Kai. Kombinasjonen ble en herlig og glad forsamling, gratis massasje man måtte betale for, og Ouzo Love til alle mann alle. For anledningen tok regnet en velfortjent pause, og alle var enige om at det var en fin fest.

Sammen med soldagene, brunfargen og deler av Highway 1, har også de siste skoledagene for semesteret regnet bort, og vi er ferdige
med samtlige eksamner. Vi kan altså nå konsentrere oss om besøksplanlegging, Wikiwiki og annet skøy. I dag er den første dagen på lenge uten en eneste plan på lur. Vi har brukt dagen på å henge gårsdagens ervervede fisk opp i taket, og for øyeblikket venter vi på noen dansker vi skal se film med. Ingen bolling i dag, men vi synes det er greit med en liten bollepause. Vi har julebollet oss gjennom 18 episoder av Nissene på Låven, og resten av Honolulu lyser opp som bare dét. Selv Åse kunne gått lei av amerikanernes overdrevent glorete juling. Men Honolulu City Lights var gøy å få med seg allikevel.

På forrige julebolling dukket en gammel kjenning opp, Christinas kjære Bastian, aka Rainman. Sist han satte føttene på øya opplevde vi de to første, hele regnværsdagene siden vi kom. Og ikke før hadde han satt seg på flyet
hitover igjen, så ble vi overøst med både flash flood og tornado- advarsler. For å bøte på skadene han visste han ville volde, hadde han hatt vett til å pakke snippsekken full av peppernøtter og brente mandler. Nam. Peppernøtter og brente mandler er godt.

fredag 5. desember 2008

Endelig fredag

Sist vi skrev et ordentlig innlegg var på Thanksgiving. Det var første gang vi feiret høytiden, og det var en hyggelig affære. Vi var takknemlige sammen med dansker og amerikanere, tok en takkerunde rundt bordet og stappet oss deretter fulle av stuffing, kalkun og lilla poteter på ekte, amerikansk vis. Festlighetene fant sted hos Mette, i øvre halvdel av en blokk med ubeskrivelig utsikt.

Som dere sikkert har lagt merke til har vi siden sist hatt det gøy med å løpe rundt i Waikiki og omegn og ta bilder av en rød og grønn lue med bjeller på. Men vi har hatt tid til andre aktiviteter også. Helgen gikk blant annet med på enda en bollefest med danskene. Dansker er gale etter boller, så ikveld igjen er det avtalt et nytt bollemøte. Vi gleder oss til å se Nissene på Låven.

Ellers har det gått i volley og stranding i Fort DeRussy, Hallvard har vært på en surfekonkurranse som ikke ble noe av (sjekk Wikiwiki 5. desember), også har vi gjort skolearbeid. Vi tror vi ligger godt an, og er bare tre eksamener unna juleferie. Onsdagen gikk med på presentasjonsarbeid, som ble presentert igår. Det var semesterets siste presentasjon, og vi fikk to tomler opp og ingen svarte kameler. Vi hadde sittet to timer før timen og klipt til videoer og satt sammen alt, og måtte løpe som gale for å i det hele tatt nå frem i tide. Dermed kunne vi ikke annet enn å nikke bekreftende da foreleseren etter presentasjonen oppsummerte med at det var tydelig at dette ikke ble slengt sammen på én uke. To timer er ikke en uke.

For å feire endt presentasjon, og fordi det ble arrangert den dagen, beveget vi oss videre til Scandinavian Christmas Party på Kahala Hotel. Dette er et hotell vi ikke har råd til å bo på, men fint var det. Høyt under taket og stive priser, og kelnere som ikke forklarte veien, men heller fulgte deg til dodøren. Det var 14. året det ble arrangert, og blant andre var HPUs president blant gjestene. Dresset opp i studentgalla-antrekk åt vi köttbullar, skinke, pepperkaker og risengrynsgrøt, mens vi drakk gløgg og så Lucia-tog. Delfinene som stod som sild i tønne i et basseng utenfor vinduet, sørget virkelig for julestemning for samtlige skandinaver.

Avslutningsvis vil vi komme med et hett Wikiwiki-tips: se etter lua. Det er ikke alltid kroppen den sitter på er kjempesynlig. Fasitene kommer snart, så det er ingen grunn til å fortvile. Til og med luke 3 vil bli avslørt. Og til dere som ennå ikke har svart - nå er det på tide å hive seg rundt hvis dere vil ha poeng for de første lukene også.

tirsdag 2. desember 2008

Wikiwiki-stats

Nå har vi lagt ut en foreløpig poengstatus, ut fra det veldig intrikate og innviklede poengsystemet vi kanskje vil beskrive en gang. Inntil videre er det fortsatt mulig å svare på foregående luker, men så fort vi legger ut svaret er det slutt. Går man glipp av en luke er det ingen katastrofe, det er sammenlagt poengsum som teller.

Følg med, og pomaika'i ;)

P.S.: Har du prøvd akk så lenge, men finner ham fortsatt ikke - prøv å gjette og send inn svar allikevel. Vi kan nemlig røpe at uansett hvordan poengsystemet ender opp med å fungere, så får man deltagelsespoeng.

mandag 1. desember 2008

Nissen Wikiwiki

Nå er det 1. desember på Hawaii, og på grunn av leserstormen de siste par dagene har vi besluttet å gi etter for publikumspresset. Avstemningen avslørte et unisont kalenderkrav fra leserne. Nederst på siden har det dermed dukket opp en julekalender med mulighet for å vinne fete premier. Den er stadig under utvikling, men fortvil ikke - dagens luke er oppe og går. La oss gå gjennom reglene. De fleste kjenner nok godt til 'Hvor er Willy?', 'Find Holger' eller 'Where's Willy/Waldy'. Prinsippet her er det samme, men isteden skal man finne Nissen Wikiwiki i Waikiki. For å gjøre det hele mest mulig lærerikt har hver luke blitt plassert på kartet der bildet er tatt. Nissen Wikiwiki kan innta forskjellige former, men har alltid på seg sin kjære bjellelue som kan ses på bildet til høyre. Han er både høyt og lavt, og det varierer hvor lett han lar seg finne. Når du har funnet ham skriver du inn navnet ditt, dagens dato og hvor du fant Wikiwiki i skjemaet under selve kalenderen og trykker på 'Send svar'-knappen. Merk at det kun er svar som er tilsendt ved hjelp av denne funksjonen som blir godtatt. Fax, msn, sms, vanlig e-post etc. blir med andre ord oversett. Poeng-givning avhenger av hvor mange som deltar og hvor tidlig svarene sendes avgårde. Lykke til!