tirsdag 30. september 2008

Fakta om Hawaii

Inspirert av Christina synes vi det er på tide med litt generelle trivia om øyene her. Det finnes åtte av dem; Niihau, Kauai, Oahu (der vi som regel befinner oss), Maui, Molokai, Lanai (Hawaiisk for veranda), Kahoolawe og Hawaii (også kalt Big Island). Dette er altså hvis man ser bort fra de 124 ubebodde North Western Hawaiian Islands. Totalt utgjør øyene verdens lengste øykjede og verdens høyeste fjellkjede (hvis man regner med høyde over havbunnen). Det høyeste fjellet, Mauna Kea, befinner seg på Big Island og raver hele 4205 moh. Hawaii er den 50'ende staten i USA og fra øst til vest er det også den bredeste. Øyene er også ganske avsidesliggende. Drar man østover kommer man til California etter en 3850 kilometers reise, vestover er det en avstand på 6195km til Japan, og dessuten er vi ca. 10920km hjemmefra.

Ikke bare er det avsidesliggende, urspråket her er også ganske særeget, og Niihau er det eneste stedet språket brukes i dag. Med bare 12 bokstaver (A, E, H, I, K, L, M, N, O, P, U og W) tilgjengelig har det oppstått en del pussige ord og stedsnavn. Betydningen er ofte ikke så rar, Hawaii betyr f.eks. hjemland, Honolulu beskyttet bukt og Waikiki kan tolkes som sprutevann, men noen ganger er den det. Hvem skulle f.eks. trodd at Humuhumunukunukuapua'a (den tidligere nevnte statsfisk) betyr "Fisk som kommer opp av vannet og grynter som en gris"? I det hele tatt tror vi at Hawaiianere er noen røvere i Scrabble, eller Ale som det vel vil redusere seg til.

Selv om innbyggerne på Hawaii, som de eneste Amerikanerne, kan nyte kaffe og kakao produsert i egen stat og skryte av at hver tredje ananas i verden stammer herfra, har det ikke alltid vært bare fryd og gammen knyttet til frukter i staten. Så sent som på 1800-tallet risikerte man å måtte bøte med livet hvis man som kvinne åt banan. Til tross for at det kvinnelige bananforbudet er opphevet, har de fortsatt noen rare regler her. Man kan på godværsdager observere horder av politimenn stående ved fotgjengeroverganger og overøse rågjengere med bøter > $110. Samtidig er det helt tillatt å sitte lett henslengt bakpå lasteplan i fart. Er man på et skjenkested er det strengt forbudt å være i besittelse av mer enn én enhet alkohol om gangen. Volumet av enheten er derimot helt likegyldig.

Som den ivrige blogglogger kanskje vil notere seg er været relativt stabilt her. Etter å ha svettet oss gjennom sommeren (kau, fra mai til oktober), med en snitt-temperatur på ca. 29 C, gleder vi oss til den svale vinteren (ho'oilo, resten av året) der temperaturen kan forventes å synke til et snitt på ca. 26 C. Når det er sagt er det sjelden skyfri himmel, og ønsker man å se en regnskur er det stort sett bare å vende blikket mot fjellene.

4 kommentarer:

  1. Super indlæg - men du glemte noget vigtigt i Trivia sektionen. Hvilken stat er USAs nordligste? Alaska. Hvilken stat er USAa sørligste? Hawaii. Hvilken stat er USAs vestligste? Hawaii selvfølgeligt. Og nu til det interessante.... Hvilken stat er USAs østligste.... HAWAII!
    Hawaii ligger på øst/vest skille linjen. Næsten ligeså coolt som coolt vann!

    SvarSlett
  2. Ah, det hadde vi ikke tenkt på i det hele tatt, men har undersøkt det nå, og det viser seg at Hawaii faktisk bare er USAs sørligste stat. På alle andre ytterkanter er det Alaska som vinner pokalen pga. sin Peaked Island. Vi kan gå god for å ikke anerkjenne Alaska som stat, og finner du andre måter å få Hawaii til å bli USAs vestligste og østligste på, vil vi gjerne høre om det så vi kan fikse opp :)

    SvarSlett
  3. Bra med trivia! Her er det høst og jeg har ullsokker og te og har sett på bilder av skilpaddestrand. Shiit, det rykker i reisefoten, åhå!

    SvarSlett
  4. Det skjønner jeg godt :) Håper du får mulighet til å gjøre noe med rykningene, og husk at seng og tak over hodet er gratis.

    Klem Susa

    SvarSlett

Vi liker feedback.